JUBILEUM ORGANISTEN EN ORGEL

Een dubbel jubileum!

In juni 2015 zijn de organisten Ruud Kooning en Maarten Noordam 45 jaar organist.
Het orgel is door de firma Pels als eerste orgel in 1905 gebouw en dus 110 jaar oud.

Op 7 juni 2015 heeft een feestelijke kerkdienst in de Oosterkerk plaats gevonden waarin aandacht is gegeven aan deze jubilea en zijn de beide jubilarissen in het zonnetje zijn gezet. 

Kerkrentmeerster Rob van Leeuwen heeft hen toegesproken.

Door de het hoofdbestuur van de Vereniging voor Kerkrentmeesterlijk Beheer VKB zijn aan beide organisten het Draaginsigne in Goud toegekend wegens het vervullen van de functie van organist gedurende Vijf en Veertig jaren.

Hieronder zit u enkele foto's van dat moment.

De voorganger in deze diesnt is Ds. Mr. J. Haeck. De verkondiging is over Ps.150:6.

Laat alles wat adem heeft de HEERE loven. Halleluja!

 

OrganistenJub20150607-03

OrganistenJub20150607-06  OrganistenJub20150607-08

OrganistenJub20150607-10  OrganistenJub20150607-11

OrganistenJub20150607-13  OrganistenJub20150607-02 OrganistenJub20150607-01

OrganistenJub20150607-14

 


ORGEL

 

OrgelHet huidige orgel is in 1905 gebouwd voor een (waarschijnlijk Rooms-Katholieke) kerk in de Noord-Hollandse gemeente Graft-Schermerpolder. Het was het eerste werk (“Opus 1”) van de in 1903 gestarte orgelmakerij Pels in Alkmaar. Na de Tweede Wereldoorlog werd het orgel uit bovengenoemde kerk verwijderd.

Nadat het enige jaren als tijdelijk instrument in de Walburgakerk in Arnhem had gefunctioneerd, is het begin jaren ’60 in onze kerk geplaatst als vervanging van het vorige, te kleine instrument. Tot ca. 1967 had het orgel een zgn. ‘aangehangen pedaal”, hetgeen inhoudt dat het pedaal geen eigen registers had maar in feite meespeelde met het hoofdwerk. In genoemd jaar heeft het orgel een tweetal pijpenrijen gekregen (volgens het zgn. “unitsysteem”) waaruit vier pedaalregisters zijn gedestilleerd.

De pedaalpijpen staan in een aparte kast achter het orgel en zijn elektrisch verbonden met het hoofdorgel, dat van zichzelf 13 registers heeft. Verdeeld over de twee “manualen” of handklavieren.In totaal heeft het orgel – dat nog immer goed functioneert – 17 “registers”of “stemmen”plus een “tremulant”waarmee enige zweving bereikt kan worden. 

Het orgel wordt bij bespeeld door een Ruud KooningMaarten Noordam en andere organisten

Voor informatie kunt u terecht bij dhr. Ruud Kooning telefoon 321396.

Dirk Ridder uit Graft sluit zoektocht succesvol af

Er zijn soms van die dingen die je gewoon wilt weten. Het is vaak helemaal niet belangrijk, maar het fascineert je zo dat je er niet los van kan komen. Dat overkwam ook Dirk Ridder (73) uit Graft. Hij heeft nu weer rust in zijn lijf, want zijn zoektocht is geslaagd. Dirk heeft – na jaren – het kerkorgel uit de voormalige Nederlands Hervormde kerk in Graft teruggevonden.

De steeg naast het huis aan de Raadhuisstraat 31 heet heel toepasselijk het ’ridderpad’. Dirk vertelt dat hij hier al zijn hele leven woont, recht tegenover waar eens de Nederlands hervormde kerk heeft gestaan. De kerk werd in 1947 buiten gebruik gesteld, en – omdat er geen geld genoeg was voor restauratie – in 1952 zelfs gesloopt.
Het gezin Ridder was rooms-katholiek en Dirk had normaal gesproken dus niets in de kerk te zoeken. Maar als klein jochie speelde Dirk vaak buiten en hij vond het prachtig als de koster van de kerk af en toe een klusje voor hem had. ,,Op die manier kwam ik wel eens in de kerk. Dan klommen we boven op de preekstoel, en we gingen ook wel naar boven, waar het orgel stond.’’
Na verloop van jaren begon Dirk zich te interesseren voor de historie van het kerkgebouw. ,,Toen wilde ik ook weten wat er met het interieur van de kerk was gebeurd. Ik was benieuwd waar de preekstoel, de lichtkronen, de kerkbanken en het orgel naartoe waren gegaan.’’ In het dorp heeft Dirk Ridder veel navraag naar gedaan. ,,Ik kwam bij Jan, Piet en Klaas terecht, en vervolgens weer terug bij Jan. Niemand kon mij iets vertellen.’’
Tot een paar jaar geleden bleef het onderzoek van Dirk zonder resultaat. Maar dankzij het televisieprogramma ’Kerkepad’, van de NCRV, kwam daar plotsklaps verandering in. ,,Ik geloofde mijn ogen niet. Een van de onderwerpen ging toen over een kerk in Maasland, dat is in Zuid-Holland. De preekstoel, de lichtkronen en de kerkbanken uit Graft bleken daar te zijn beland. Ongelofelijk.’’

Dirk Ridder is naderhand nog naar Maasland gegaan. Misschien dat ze daar meer konden vertellen over het orgel. Waar dat naartoe was gegaan. ,,In ieder geval niet naar Maasland,’’ vertelt Dirk. ,,Maar ze gaven me wel de tip om eens in het Zeeland, in Willemstad te kijken. Ook daar ben ik geweest, maar daar wisten ze niets van het orgel af. Later ben ik ook nog naar orgelbouwer Flentrop in de Zaanstreek gegaan. Want ik had gehoord dat die het orgel indertijd had gedemonteerd.’’ Weer kreeg Dirk nul op rekest. ,,Het was niet meer na te gaan, zeiden ze. Of ze wilden het niet zeggen, dat kan ook.

In het dorp had Dirk wel eens het gerucht opgevangen dat het kerkorgel zou zijn verkocht aan een kerk in Arnhem. Niet voor één gat te vangen, is hij toen twee keer naar Arnhem geweest. ,,Maar ook daar kwam ik niet verder’’, aldus Dirk. ,,Volgens de een zou het orgel weer zijn gedemonteerd en daarna gesloopt, volgens een ander was het orgel naar Tanzania gegaan. Ja, Afrika, maar vraag me niet waarom.’’
Dirk had de moed al bijna opgegeven, tot hij op een dag bij een bushalte in De Rijp een toevallige ontmoeting had met een donkergetinte man die ook op de bus stond te wachten. ,,Ik dacht nog: zo, die is ook vaak onder de hoogtezon geweest. Die man vertelde dat hij uit Tanzania kwam. Dit kan geen toeval zijn, dacht ik, dus vertelde ik hem mijn verhaal. Maar toen ik hoorde hoeveel keer groter Tanzania was dan Nederland, wist ik: daar hoef ik echt niet te gaan zoeken.’’
Geheel onverwachts werd een paar weken geleden bij Dirk thuis een brief bezorgd. ,,Zo’n papiertje uit de computer. Van het internet, zo heet dat toch? Daar stond in dat het kerkorgel uit Graft nu in de Oosterkerk in Aalsmeer staat. Ik dacht eerst dat het een grap was van iemand, want er stond geen afzender bij. Daarom heb ik de dominee van die kerk gebeld, en die bevestigde het verhaal. Maar ik weet nog steeds niet wie dat bij mij heeft bezorgd.’’ In één klap is het ene raadsel opgelost, maar is er een ander raadsel voor in de plaats gekomen.

 

Ruud Kooning 2Naar Aalsmeer

Op de internetpagina van de Hervormde wijkgemeente ’Oost’(einde) in Aalsmeer staat dat het orgel in 1905 is gebouwd door orgelmaker Bern. Pels uit Alkmaar. Ook blijkt het orgel inderdaad naar Arnhem te zijn gegaan en vervolgens naar Aalsmeer.
Dirk Ridder is door organist Ruud Kooning van de Oosterkerk volledig bijgepraat. Kooning: ,,Het binnenwerk is nog steeds origineel, uit 1905. Het orgel wordt elk jaar nog gestemd en is in topconditie.’’
Ook wordt duidelijk dat dit het eerste orgel was van Pels, die in 1903 zijn bedrijf is begonnen. Het bedrijf is na een fusie nu gevestigd in Den Bosch. Dirk Ridder heeft zondag een hoofdstuk afgesloten. ,,Maar van wie was toch die gouden tip?’’ Dirk zal eens navraag doen in het dorp.